trešdiena, 2015. gada 6. maijs

Nūjošana

Tagad nūjoju. Agrāk skrēju. Pat dārgos Asics nopirku, lai būtu vieglāk saņemties skriet. Bet vai nu svars par lielu, ceļi par vārgu, nepareiza tehnika - nezinu, bet bija par grūtu, nepatika.
Pagājušā gada augustā Jaunķemeru sanatorijā Sulas kūres ietvaros iemācījos nūjot. Nopirku savas nūjas un nu nūjoju diezgan regulāri. Patīk. Cenšos iziet 3 x nedēļā un mans maršruts ir gandrīz 7 km. Aptuveni stunda. Pēc tam ir laba sajūta.
Šovakar atkal biju mežā. Patīkama sajūta, kad nūju asmenīši ieduras zemē. Putni čivina un tu soļo. Diemžēl odi jau ir aktīvi.
Varētu likties, ka nūjošana ir vecām tantēm vai cilvēkiem ar veselības problēmām, bet manā gadījumā tā ir patīkama nodarbe - pa vidu starp skriešanu un vienkāršu iešanu pastaigā, jo nūjas palīdz noturēt taisnu muguru un ātrāku tempu nekā ejot, tādējādi slodze ir lielāka un patērējas vairāk kalorijas.
Vienu dienu kāds onkulītis, kas skrēja garām man teica: "Jums pleci nekustas!" Aizdomājos, vai man ir nepareiza tehnika. Varbūt. Bet galvenais taču ir izkustēties svaigā gaisā. Lielākais kaifs ir nūjot gar jūras krastu kaut kur, kur citu cilvēku nemaz nav. Tāda brīvības sajūta!

* Nūjošana ir augstas efektivitātes sportiska nodarbe, kurā tiek izmantota pareiza nodarbības metodika, soļošanas tehnika un īpašas nūjas vienmērīgai ķermeņa noslogošanai. Nūjošana nodarbina ap 90% cilvēka muskuļu, turklāt tā ir efektīvāka par intensīvu iešanu bez nūjām - saskaņā ar pētījuma rezultātiem, īpašo nūju un soļošanas tehnikas pielietojums palielina nodarbību efektivitāti gandrīz uz pusi. Nūjošana ir draudzīga: nūjošana ir droša, tajā nav vecuma ierobežojumu un nūjot ir iespējams visos gadalaikos.


**
Nūjošana ir fizisko aktivitāšu veids, ko viegli apgūt jebkurā vecumā.
Nūjošana ir piemērota visiem, neatkarīgo no vecuma, dzimuma vai fiziskās sagatavotības un tai nav laika apstākļu ierobežojumu.
Nūjošana atbrīvo no stresa, veicina veselīgu miegu un vispārēju labsajūtu.
Nūjojot darbojas ap 600 muskuļiem jeb 90% no visas ķermeņa muskulatūras.
Darbojoties ar nūjām, īpaši labi ar rotējošām kustībām tiek izkustināts sprands un mugurkaula krūšu daļa - tās ir problēmzonas gandrīz visiem, ka ikdienā ir sēdošs darbs.
Nūjošana ir draudzīga mugurkaulam - darbojoties ar nūjām, mugurai (arī ceļiem un gurniem) ir daudz mazāka slodze nekā, piemēram, skriešanas vai aerobikas atspērienu laikā.
Šis ir viens no efektīvākajiem kaloriju dedzināšanas veidiem.
Nūjošana ir lielisks kardiotreniņš, kurā nav jāuztraucas par pārslodzi.
Nūjošanas popularitāte arvien aug un nūjotāju skaits ir sasniedzis vairāk kā 10 miljonus visā pasaulē.

* http://www.nujotajiem.lv/lat/par-nujosanu/
** http://sportsvisiem.lv/noderigi/viss-par-nujosanu/
Attēli no interneta dzīlēm

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru